Nieuws
18 december 2024
Het rekenwonder achter geotechnische berekeningen bij knooppunt De Nieuwe Meer

Interview met geotechnisch ontwerper Justus Lagendijk
Bij de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer, een cruciaal verkeersknooppunt bij Amsterdam, werkt Joosten Concepts, intensief samen met Geologics. Justus Lagendijk, geotechnisch ontwerper bij Geologics, vertelt over de samenwerking en zijn werk voor dit unieke project.
De reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer, één van de projecten van Zuidasdok, is van groot belang voor de verbetering van de verkeersdoorstroming in Amsterdam en de noordelijke Randstad. Dit geldt zowel voor autoverkeer als het openbaar vervoer. Om de toenemende verkeersdrukte aan te pakken, wordt de A10 verbreed van vier naar zes rijstroken. De aanbesteding van deze grootschalige vernieuwing werd gewonnen door Triax, een combinatie van Besix, Dura Vermeer en Heijmans. Onderdeel van dit project is het toepassen van een paalmatrasconstructie in combinatie met een gewapende grondconstructie. Joosten Concepts schreef zich samen met aannemingsbedrijf Bonneveld in voor de tender voor de realisatie van dit specifieke onderdeel van dit grote project. En met succes, want momenteel wordt er door Justus hard gewerkt aan het definitieve ontwerp.
Luchtfoto huidige situatie knooppunt De Nieuwe Meer
De kracht van samenwerking
Joosten Concepts richt zich op het Ontwerpen, Leveren en Aanbrengen (OLA-principe) van constructies en systemen. “Om dit te realiseren, werken ze samen met diverse producenten, ingenieurs en aannemers, waaronder Geologics,” legt Justus uit. “Joosten Concepts zoekt actief naar geschikte tenders in de markt en benadert ons dan voor het maken van een voorlopig ontwerp (VO). Wij pakken dit op door berekeningen uit te voeren aan de hand van geleverde uitgangspunten. Hieruit worden de geokunststoftypes bepaald. Al deze gegevens worden samengevoegd in een kostenraming, waarmee Joosten Concepts succesvol op de tender heeft ingeschreven. Bonneveld zorgt voor de uitvoering. Het grote voordeel van deze samenwerking is dat de bouwcombinatie wordt ontzorgd.”
Werken op locatie
Bijzonder aan dit project is dat Justus tijdelijk werkt vanuit de bouwkeet op locatie op een steenworp afstand van het knooppunt. Uit het raam kun je het zo zien liggen. “Ik ben inmiddels een vaste klant in de keet van Triax,” zegt Justus lachend. “Het is belangrijk om dicht op het project te zitten, omdat er continu wijzigingen zijn in het ontwerp. Zo kunnen we snel inspelen op veranderingen en zorgen dat alles naadloos op elkaar aansluit.”
Op de drukste dagen werken hier zo’n 100 tot 150 mensen. Iedereen heeft zijn eigen discipline en zijn eigen werkruimte. De korte lijnen tussen de verschillende partijen zorgen voor efficiëntie. De complexiteit van het project vereist namelijk voortdurend afstemming. “Het interessantste is dat ik berekeningen maak, maar voor veel input afhankelijk ben van anderen en vice versa. Wanneer bijvoorbeeld bepaalde delen van het ontwerp veranderen, moeten ook mijn berekeningen worden aangepast. Het is dus essentieel om constant in overleg te blijven,” voegt Justus toe.
Unieke combinatie van technieken
De kracht van dit project zit in de unieke combinatie van technieken, vertelt Justus: “We bouwen hier een paalmatras met daarop een verticale gewapende grondconstructie. Dat zie je niet vaak.” Bij een paalmatras worden heipalen in de grond aangebracht. Over de palen brengen we een geokunststof wapening aan dat een overspanning creëert. Hier overheen komt menggranulaat wat door ditzelfde geokunststof wordt ingepakt. Na het dichtvouwen van dit geokunststof ontstaat een soort matras. Door middel van boogwerking verdeelt het matras de krachten gelijkmatig over de palen. Hierdoor is er geen voorbelasting tijd en relatief weinig ruimte nodig.
De integrale aanpak van dit project heeft geleid tot een combinatie van deze twee verschillende bouwtechnieken. “Dat is nodig omdat de gebouwen hier zo dicht op de weg staan dat er geen ruimte is voor een traditioneel talud. We moeten dus echt verticaal omhoog, dat kan perfect met een gewapende grondconstructie,” besluit Justus.
Impressie bouw paalmatras en gewapende grondconstructie
Van ontwerp naar realisatie
Met de ontwerpfase bijna afgerond, richt het team zich op de uitvoering. In 2025 gaan ze van start met de bouw van de eerste gewapende grondconstructie. Justus kijkt met enthousiasme vooruit: “Het mooiste is dat ik straks kan zien hoe onze berekeningen werkelijkheid worden. Als je naast een constructie van zeven meter hoog staat, besef je pas echt de schaal van je werk.”
De reconstructie belooft niet alleen een betere doorstroming van het verkeer. Het doorgaande verkeer kan straks zonder obstakels doorrijden, terwijl bestemmingsverkeer naar de Zuidas een aparte route krijgt. Dat gaat de files aanzienlijk verminderen. Voor Justus zit het rekenwerk er in ieder geval bijna op, maar zodra de bouw begint, zal hij hier zeker regelmatig terugkomen om de voortgang van dichtbij te volgen.
Meer nieuws

10 januari 2025
Bezoek ons op InfraTech 2025
Van 14 t/m 17 januari transformeert Ahoy Rotterdam in dé ontmoetingsplek voor de infrastructuurwerel …

30 december 2024
Groeiplaatsverbetering als puzzelstuk in stedelijk watermanagement
Hoe ver strekt de wereld van groeiplaatsverbetering? Veel verder dan enkel de wortels van bomen, ste …

19 december 2024
Overleg Bouwtafel Waterzuinige Wijken
Deze maand vond het tweede bestuurlijke overleg plaats, waarin de samenwerkende partners van de Bouw …